Urmare a formularii de catre Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia Judiciara, a recursului in interesul legii nr. 14971/5713/III-5/2023, cu privire la interpretarea si aplicarea dispozitiilor art.5 si art.20 din Legea nr.514/2003 privind organizarea si exercitarea profesiei de consilier juridic, in sensul daca prestarea activitatii specifice, de reprezentare juridica, se poate realiza de catre consilierii juridici, in calitatea lor de functionari publici (in cazul unei autoritati, institutii publice sau al unei persoane juridice de drept public) sau de angajati cu contract individual de munca (in cazul unei institutii sau al unei persoane juridice de drept public ori de drept privat), independent de inscrierea acestora in Tabloul profesional al consilierilor juridici din Romania sau dimpotriva aceasta reprezinta o conditie pentru desfasurarea activitatii specifice de reprezentare juridica.
Practic, s-a solicitat de catre Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie Sectia Judiciara, daca inscrierea consilierului juridic pe Tabloul profesional al consilierilor juridici definitivi si stagiari, constituie o conditie pentru dobandirea dreptului de exercitare a profesiei de consilier juridic, intrucat practica jurisprudentiala este neunitara.
Asadar, Decizia nr.7/22.04.2024 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie in dosarul nr. 390/1/2024, nu aduce schimbari legislative ci doar obligatorii privind intepretarea si judecarea in mod unitar a exercitarii profesiei de consilier juridic.
Doar uniti in acelasi scop, putem face ca profesia de consilier juridic sa devina cea mai proeminenta dintre toate profesiile juridice.
Indemnul Colegiului Consilierilor Juridici Bucuresti este unitate si solidaritate!
Colegiul Consilierilor Juridici Bucuresti, entitate cu peste 10700 membrii aderenti, consilierii juridici desfasoara activitati de organizare a profesiei, conform Statutului consilierului juridic, reglementari convenite de catre Colegiile Consilierilor Juridici din Romania, isi va continua activitatea si isi va indeplini toate obiectivele propuse alaturi de toti consilierii juridici care exercita aceasta nobila profesie.
Colegiul Consilierilor Juridici Bucuresti intelege sa nu comenteze Decizia I.C.C.J., ci doar va cauta si incerca alaturi de dumneavoastra sa identifice solutiile legislative care sa reglementeze in mod imperativ exercitarea profesiei de consilier juridic
Profesia de consilier juridic este o profesie reglementata si inscrisa in nomenclatorul profesiilor prin legea speciala.
In ceea ce priveste exercitarea profesiei de consilier juridic, Colegiul Consilierilor Juridici Bucuresti, asigura de la data constituirii respectiv din 21.01.2004, astfel cum rezulta din Incheierea nr. 5 pronuntata in Camera de Consiliu de catre Judecatoria sector 4 Mun. Bucuresti in cadrul dosarului nr. 4A/PJ/2004, indeplinirea cerintelor legale prevazute in Legea nr.514/2003 coroborate cu dispozitiile Legii nr. 51/1995, respectiv:
- tine evidenta consilierilor juridici in conditii similare evidentei barourilor de avocati ;
- indeplineste conditile legale prevazute de lege pentru exercitarea profesiei;
- intocmeste, comunica tabloul si il transmite catre instantele de toate gradele conform Legii 51/1995. Aceasta evidenta (Tablou) se intocmeste exclusiv pentru consilierii juridici care fac parte din Asociatia Profesionala constituita (in termenul legal de 90 de zile de la aparitia legii) in conformitate cu dispozitiile art.5 si art.20 din Legea nr. 514/2003, realitate confirmata si de disp. art. 61 alin.1, din Statutul profesiei de consilier juridic;
- urmareste desfasurarea stagiaturii si organizeaza examenul de definitivat in profesie, potrivit dispozitiilor art .12 alin.(1),(2) si (3) din Legea nr. 514/2003.
In special art.12 alin.2 din Legea 514/2003 in care se stipuleaza: „conditiile efectuarii stagiului, asigurarea consilierului juridic indrumator, definitivarea si celelalte conditii din perioada stagiului sunt cele prevazute in legea pentru exercitarea profesiei de avocat si statutul profesional al acesteia, care se aplica in mod corespunzator”.
- pregatirea continua si pregatirea pe specialitati, prevazuta de dispozitiile art. 55 si art. 57 din Statutul profesiei de consilier juridic, prin care consilierii juridici inscrisi in organizatia profesionala care au indatorirea de a participa la stagiile de pregătire profesională, conferinţele, simpozioanele şi la orice alte manifestări organizate de C.C.J.B., coroborate cu dispozitiile art. 2 din Legea nr.200/2004, privind recunoasterea diplomelor si calificarilor profesionale pentru profesiile reglementate in Romania, cat si art.192-200 Legea nr.53/2003 din Codul muncii;
- emite si elibereaza certficate de onorabilitate, certificate de conduita profesionala, adeverinte/recomandari catre toate celelalte profesii juridice (avocatura, magistratura, notariat si catre angajatorii membrilor aderenti, etc);
- organizeaza in baza legii examenul de definitivat;
- mentine relatii interprofesionale cu toate organele/organismele statulului;
- incheie protocoale de colaborare cu institutii publice cu specific juridic si parteneriate cu mediul academic, unde sunt asteptati sa ni se alature in perioada imediat urmatoare consilierii juridici stagiari si definitivi.
In exercitarea obligatiilor date organizatiilor consilierilor juridici de lege si de Statutul profesiei, sunt folosite insemnele profesionale (legitimatie, decizie, roba, insigna, parafa profesionala, carnet de imputernici), insemne obligatorii pentru membri Colegiului Consilierilor Juridici Bucuresti, folosite in exercitarea profesiei doar de catre consilierii juridici membrii ai Colegiului .
Consilierii juridici care isi exercita profesia de consilier juridic, fara sa fie inscrisi intr o forma de organizare, urmeaza sa indeplineasca in mod individual obligatiile din legea 514/2003 cu trimitere la legea 51/1995.
Cu deosebită considerație!
Prodecan
c.j. Aurelia- Liana Tudorache