Scopul si rolul consilierul juridic este unul clar definit prin Lege: apărarea intereselor legitime ale subiectelor de drept reprezentate. Aceasta trăsătura are în vedere ”filtrele” profesiei de consilier juridic.

Astfel, consilierul juridic a fost gândit drept un gardian al Constituției la nivelul activității economice și interesului public al persoanelor juridice.

Constituția nu definește propriu-zis interesul legitim, dar orice interes legitim este cel care este conform Constituției si legilor țării (care la rândul său trebuie sa fie constituționale).

Altfel spus, un interes este legitim în condițiile în care este constituționalizat.

Interesul începe si se termină la Constituție. Orice filtru aferent acestor interese este realizat prin raportare la prevederile constituționale. Consilierul Juridic, asigurând acest flitru al constituționalității si legalității actelor prin exercitarea prerogativelor sale, are o veritabilă dimensiune constituțională. De asemenea, legea nu distinge în funcție de materia reprezentării, interesele legitime reprezentate putând fi circumscrise domeniului civil, administrativ, penal, comercial si așa mai departe. (existând obligația corelativă a statului de asigurare a instrumentelor necesare pentru ca entitatea profesională a consilierului juridic să își poată îndeplini acest rol). Într-un limbaj mai plastic, consilierul juridic se află ‘’la baza lanțului trofic’’ al legalității și constituționalității diverselor acte ce intră în circuitul civil care emană de la persoanele juridice.

Principiile aferente profesiei sunt esențiale pentru realizarea activității. Ele îmbracă profesia de consilier juridic, drept urmare, orice activitate a acestuia se realizează cu respectarea acestor principii.

Paragraf preluat din cartea ”Profesia europeană de consilier juridic – Dimensiunea constituțională și europeană a profesiei în contextul funcționarilor publici si al RIL nr. 7/2024.”